Dit blog...

Dini

Welkom op de website van Dini Commandeur. Als columniste heeft Dini een flink aantal columns voor verschillende bladen geschreven. Daarnaast schrijft Dini af en toe korte verhalen. Deze columns en verhalen zijn op deze website beschikbaar voor iedereen. Periodiek worden hier ook de nieuwste columns en verhalen gepubliceerd.

Archieven

01 Jan - 31 Dec 2019
01 Jan - 31 Dec 2018
01 Jan - 31 Dec 2017
01 Jan - 31 Dec 2016
01 Jan - 31 Dec 2015
01 Jan - 31 Dec 2014
01 Jan - 31 Dec 2013
01 Jan - 31 Dec 2012
01 Jan - 31 Dec 2011
01 Jan - 31 Dec 2010
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004
01 Jan - 31 Dec 2003
01 Jan - 31 Dec 2002
01 Jan - 31 Dec 2001
01 Jan - 31 Dec 2000
01 Jan - 31 Dec 1999
01 Jan - 31 Dec 1998
01 Jan - 31 Dec 1997
01 Jan - 31 Dec 1996
01 Jan - 31 Dec 1995
01 Jan - 31 Dec 1994
01 Jan - 31 Dec 1993
01 Jan - 31 Dec 1991
01 Jan - 31 Dec 1990
01 Jan - 31 Dec 00

E-mail

Mail

Links

dini's site in english
dini's site in dutch
Veel meer columns
en nog meer columns
Leeskring
B9-Literatuur
Schrijverspunt

Zoek!

Overig

Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 

« De ponthond | Home | Fijne feestdagen »

Dag Sinterklaasje

Maandag 05 December 2016 De Sinterklaastijd is weer bijna voorbij. Sinterklaas heeft zijn koffers weer gepakt en zal binnenkort weer naar het zonnige zuiden vertrekken. Gelijk heeft hij, dit koude weer is niet goed voor oude-mannen botten. En de sfeer in ons land is ook niet je dat. Opvallend was trouwens dat veel winkels dit jaar nauwelijks aan Sinterklaasversieringen deden. Zeker, er waren winkels die standvastig een Sinterklaas inclusief zwarte Pietjes in de etalage uitstalden, maar het waren er absoluut minder dan in vroegere tijden. Ach, die mooie jaren van vroeger, toen we zelf nog geloofden. Die sfeer, de leuke spanning. En ook toen we van ons geloof afvielen konden we nog zó genieten van alles wat met Sinterklaas te maken had. We vergaapten ons aan etalages. Vooral die van V&D was altijd zo mooi. Das war einmal… V & D is wijlen en er zijn mensen die bang zijn dat ook het Sinterklaasfeest zijn langste tijd heeft gehad.

Maar in onze stad was een paar weken geleden een feestelijke Sinterklaasintocht. Inclusief zwarte Pieten oude stijl. "Geen neppieten, maar echte," hoorde ik een kind tijdens de intocht zeggen. Zwarte Piet is mateloos populair in onze stad. Bij ons geen anti-Pieten demonstraties. De intocht was feestelijk met een grote optocht, veel pepernoten en 'PietPiet' geroep van de kinderen. "Dat er bij jullie geen demonstraties waren komt omdat het Noorden achterloopt bij het Westen," merkte iemand uit het Westen op Facebook op. Of wij hier te zijner tijd ook demonstraties kunnen verwachten waag ik echter te betwijfelen. Men is hier naar mijn mening rustiger dan in de randstad. En het schijnt dat nieuwkomers zich aanpassen aan de mensen van de omgeving. Ondertussen was op Facebook een heuse Pietenoorlog uitgebroken. De tegenstanders waren fel. De voorstanders ook. Ik ben een Pieten fan, daar kom ik eerlijk voor uit. Zelf heb ik het bestaan van Zwarte Piet nooit als iets racistisch gezien, maar volgens velen is dat dus wel zo. En als Zwarte Piet dan voor zo veel mensen een probleem is, dan maar witte of roetveeg Pieten, als ze maar net zo leuk zijn als de zwarte. Het nadeel van witte Pietjes is trouwens de kans op herkenning. Het is natuurlijk niet leuk als een meisje haar buurman herkent als Piet, of een jongetje zijn voetbaltrainer in een Pietenpakje ziet.

De discussies op Facebook waren dus fel, dit jaar en ik denk dat er nog veel over Zwarte Piet gediscussieerd zal worden. En ik hoop dat er wijze mensen zijn die met een oplossing voor het probleem komen. Een oplossing waar iedereen tevreden mee zal zijn. Ik hoop het, maar ik heb er een hard hoofd in. De gevoelens zitten zo diep. En de angst heerst dat Zwarte Piet 'ons' wordt afgepakt. En dan? Wat gebeurt er daarna?
Helaas zijn er nauwelijks redelijke gesprekken te voeren over dit onderwerp. Men is boos. Toen ik een paar weken geleden een gedicht, geschreven door iemand wiens naam ik ben vergeten, op Facebook zette dat naar mijn idee niets racistisch had, werd ik door twee dames ontvriend. De een kent mij alleen van FB, en verder niet. Gezien haar werk, ze werkt in de hulpverlening, zou men van haar verwachten dat ze om misverstanden te voorkomen me persoonlijk om meer duidelijkheid zou vragen over de Pietenkwestie. Maar ook 'zachte sector' mensen kunnen boos en ongenuanceerd reageren, dus met een klik verdween ik uit haar vriendenkring. Zij omringde zich liever met positieve mensen, gaf ze nog aan.
De andere vrouw die me ontvriendde ken ik al jaren, en juist daarom verbaasde haar actie mij. Zij moet weten dat ik, bij mijn weten, niet racistisch ben. Ik begrijp overigens door dit ontvrienden wel hoe diep de gevoelens zitten. Blijkbaar zo diep dat een normaal gesprek niet meer mogelijk is.
Hoewel ontvriend zijn niet leuk is, is het wel leerzaam. Je leert dat er mensen zijn die alleen maar bevriend willen zijn met mensen die net zo denken als zijzelf. Maar je leert ook dat vriendschappen meestal blijven bestaan, ondanks verschil van mening, politieke voorkeur en religie.

De Sinterklaastijd is bijna voorbij Vanmiddag ga ik naar een winkelstraat in de buurt om Sinterklaas uit te zwaaien. Samen met andere volwassenen maar vooral met veel kinderen. En vanaf morgen is de Kerstman aan de beurt. Stel dat de Kerstman Sinterklaas zou gaan vervangen, dan zou er in elk geval geen gedoe om de Pietjes meer zijn. Maar misschien wel om andere zaken. Misschien komen de 50Plus Partij en Omroep Max in actie, in verband met de leeftijd van de Kerstman die toch allang van zijn pensioen zou moeten genieten. Of misschien is de Dierenbescherming boos omdat het dieronvriendelijk is om rendieren zo hard te laten werken. Of er is een anti-elfjes organisatie die beweert dat de hulpjes van de Kerstman karikaturen zijn en dus is het discriminatie. Of een gezondheidsclub die een slanke Kerstman wil…Het zou zo maar kunnen.
Intussen ga ik straks Sinterklaas uitzwaaien, samen met veel anderen. Dag Sinterklaasje, en kom alstublieft volgend jaar weer terug. Voor een leuk verblijf in ons gekke land. En mocht u, door dat geharrewar rond uw knechten twijfelen om terug te komen, denk dan even aan alle kinderen die u echt niet kunnen missen. En ook de Pietjes niet, of ze nu een zwart, wit of roetveeg zijn. Of desnoods, als het dan echt moet, in het bezit van een regenboog gezicht.
 

Design and implementation by Focusys